Kuksha - descriere, habitat, fapte interesante

Cel care a văzut prima dată zbura unui kuksh cu siguranță va începe să admire frumusețea emergentă. Pasărea este cu adevărat frumoasă și merită o atenție deosebită atât de la observatorii de păsări, cât și de la oamenii obișnuiți.

Acest reprezentant cu pene a primit un nume atât de neobișnuit, nu întâmplător. Atunci când o pasăre rostește un strigăt, este asemănătoare cu sunetul "zgomotos". Varietatea dialectelor ruse sugerează multe alte nume ale acestui reprezentant al regatului păsărilor. De exemplu, una dintre personajele din romanul lui Boris Pasternak, Doctor Zhivago, îl numește Ronzh. Deci ei o sun în Ural.

Caracteristici externe

Kuksha este un grup de petreceri, familia corvidelor. În exterior, are o mare asemănare cu jay. Foarte frumos este zborul acestei pasari. În timpul acestuia, aripile sale iau forma unui cerc. Este greu să nu fi de acord cu faptul că trebuie să observați o astfel de imagine rar. Coada are o culoare portocalie strălucitoare. Când o pasăre merge, devine foarte mare în lățime. Pentru picioarele subțiri ale reprezentantului cu pene gri este caracteristică. Un cap mic este încoronat cu un mic cioc negru.

Dimensiunea generală a păsării este mică, iar greutatea nu depășește 110 de grame. Corpul poate avea o lungime de până la 27 cm. Există o diferență în penajul unui bărbat și o femeie, dar este atât de nesemnificativ încât este dificil pentru un expert să observe.

Specificații de alimentare

În mâncare, pasărea este pretențioasă și mănâncă tot ce vine doar în calea ei. Cu toate acestea, balanța cântărilor depășește ușor cantitatea de hrană pentru animale. Hrana pentru animale este reprezentată de diverse insecte și de larvele lor. Practic, toate aparțin insectelor de ordin Diptera. Dacă un animal mic sau un animal mai mare își întâlnește calea, dar este bolnav și în imposibilitatea de a se proteja, atunci el poate ataca cu ușurință.

Adesea există viermi în dieta ei. Împreună cu alimentele pentru animale, kuksh nu este disprețuit să mănânce și produse de origine vegetală. Acestea pot fi semințe de diferite cereale. Pasărea nu se va lepăda de plăcerea de a mânca fructe și fructe. Un fapt interesant este că chiar și ciupercile pot fi prezente în dieta ei. Foarte des, în căutarea hranei, pasărea zboară în curțile caselor oamenilor.

Funcțiile de reproducere

La începutul primăverii, aceste păsări formează în mod activ perechi. În această perioadă, puteți adesea observa "dezasamblarea" păsărilor. Tânării fac tot posibilul și chiar imposibil pentru ca femeia să-și îndrepte atenția către reprezentanții tineri cu pene. Când, totuși, bărbatul atinge dorința, se formează o pereche. Folosind materialul la îndemână, bărbații și femeile împreună în copac organizează un cuib. Absolut totul este folosit, de la ramuri la iarba uscata. Peste 5 ouă sunt așezate în cuiburile terminate de către femela. După aceea, se așează pe ele și începe să prindă pui. Desigur, bărbatul îl ajută cu a doua repriză, dar cu toate acestea, în această acțiune este pregătit în primul rând rolul unui gardian.

Femela va sta pe ouă timp de aproape trei săptămâni. După asta, apar puii. Până când păsările încep să zboare, întreaga familie este ocupată să le hrănească. Cu toate acestea, într-o vârstă mai matură, părinții își hrănesc treptat animalele de companie. Caracteristic, familia se distinge prin prietenie puternică.

Fiind în sălbăticie, pasărea poate trăi până la 12 ani.

Unele fapte interesante

Uneori comportamentul unui kukshi poate fi neobișnuit:

  1. Chiar și în cazul unei amenințări clare, femeia nu va părăsi niciodată cuibul.
  2. În literatură se descriu cazuri în care puicuțele din cuiburile învecinate au fost consumate de femele.
  3. Puii din cuiburile vecine, uniți, pot forma un grup mare. În această compoziție, ei călătoresc și primesc mâncare.

Caracteristica habitatului

Pasărea este sedentară. Cu toate acestea, odată cu apariția unor condiții meteorologice aparente, kukh-ul tinde să migreze spre țărmuri mai calde. Pentru habitatul lor preferă pădurile unde cresc cedru și molid. În timpul iernii, păsările pot fi combinate cu formarea unor grupuri destul de mari. Kuksh își creează cuiburile de la alți reprezentanți cu pene. Un om nu se teme de o pasăre, chiar își permite să fotografieze. Conduce un stil de viață mai degrabă mobil și zgomotos, complet ascuns de ceilalți.

Păsările sunt bine cunoscute de locuitorii din regiunile de nord, pentru că în mare parte trăiesc acolo. Rezidenții din alte regiuni au mai puține cunoștințe despre această pasăre. Puțin timp, kuksh învață să cânte. Cu toate acestea, la început seamănă cu un murmur incoerent, muffled. Atunci când o pasăre devine mai matură, cântatul ei este atât de încântător încât poate fi pur și simplu audiat. Cântarea unui kuksh este oarecum asemănătoare cu cea a unui bullfinch. Dar pasărea cântă foarte liniștit, deci nu este întotdeauna posibil să o auziți.

Video: Kuksh (Perisoreus infaustus)

Vizionați videoclipul: 05 Siberia: The Frozen Forest (Septembrie 2019).